Огляд світового використання і переробки риби (по доповіді ФАО 2020 р.)

Опубліковано at 22.01.2021
4474 0

Огляд світового використання та переробка риби. (по доповіді ФАО 2020 р.)

Виробництво продукції рибальства та аквакультури відрізняється скроню диверсифікацією з точки зору використаних видів, методів переробки та форм продукції, призначеної для використання в продовольчих и непродовольчих цілях.

Риба – швидкопсувний продукт, тому при її видобутку и на всех етапах ланцюжки поставок та патенти діяти обачно, з тім щоб зберегти її якість и поживні властивості, уникнути втрат і псування.

У багатьох країнах для оптимізації використання риби, збільшення терміну зберігання та диверсифікації продукції використовують консервацію і упаковка.

Більш ефективне використання продукції рибальства та аквакультури допомагає скоротити її втрат і псування, знизити навантаження на рибні ресурси и підвищувати стійкість сектору.

В останні десятиліття рибна промисловість набула більш складаного і динамічного характеру. Це обумовлено високим попитом з боку роздрібної торгівлі, диверсифікацією видів, передачею переробки на зовнішній підряд і зміцненням зв’язків між виробниками, переробними підприємствами і торговими організаціями.

Розширення мереж супермаркетів і великих роздрібних мереж по всьому світу зробило їх найважливішими суб’єктами, які визначають вимоги і стандарти щодо доступу на ринки. Крім того, нарощування обсягів дистрибуції, торгівлі і споживання рибопродукції в світі останні десятиліття зумовило серйозну зміну стандартів якості та безпеки харчових продуктів, поліпшення поживних властивостей риби і скорочення її втрат.

Для забезпечення дотримання вищезазначених стандартів та захисту споживачів на національному, регіональному та міжнародному рівнях були введені суворі санітарно-гігієнічні заходи на базі Кодексу “Норми і правила для риби та продуктів рибного промислу” в рамках “Кодексу Аліментаріус” (Codex Alimentarius Commission, 2016), розроблених на його основі керівних вказівок для країн з практичних аспектів застосування належних методів гігієни, а також системи забезпечення безпеки харчових продуктів на основі аналізу ризиків і критичних контрольних точок (ХАССП).

Продукція, використання і тенденції 2018 року було вироблено 179 млн тонн рибної продукції; близько 88% від цього обсягу (понад 156 млн тонн) було використано для безпосереднього споживання людиною, а решта 12% (близько 22 млн тонн) – для непродовольчих цілей.

Вісімдесят відсотків продукції, спрямованої на непродовольчі цілі (близько 18 млн тонн), було перероблено в рибну муку і риб’ячий жир, а основну частку від інших 4 млн тонн склали декоративні риби, а також риба, використана в культурі (наприклад, мальки, цьогорічки і дрібні дорослі особини для підрощування), в якості наживки, в фармацевтиці, як корм для домашніх тварин, сировини для годування культивованої риби, сільськогосподарських тварин і хутрових звірів.

Частка риби, використовуваної безпосередньо для споживання людиною, значно зросла в порівнянні з 67% в 1960-і роки. У 2018 році в загальному обсязі риби, спожитої людиною, як і раніше переважала жива, свіжа та охолоджена риба (44%), продукції в такому вигляді часто віддавалася перевага, і вона коштувала дорожче.

Частка замороженої риби склала 35%, приготовленої риби та пресервів – 11%, і обробленої з метою тривалого збереження 10%.

Основним способом збереження риби, призначеної для вживання в їжу, було заморожування; цим методом було оброблено 62% переробленої риби, призначеної для споживання людиною (за винятком живої, свіжої або охолодженої риби). Ці загальні дані не дозволяють побачити серйозні відмінності.

На різних континентах, в різних регіонах і країнах використовуються різні підходи до використання і переробки риби. Найвища частка риби, використовуваної для переробки в рибну муку і риб’ячий жир, доводиться на Латинську Америку; на наступних місцях за цим показником знаходяться Азія і Європа. В Африці частка обробленої з метою тривалого зберігання риби вище, ніж в середньому по світу.

У Європі та Північній Америці приблизно дві третини обсягу рибної продукції, призначеної для споживання людиною, складають заморожена, приготована риба і пресерви. В Азії значний обсяг продукції продається споживачам в живому або свіжому вигляді. Завдяки істотному вдосконаленню технологій переробки риби, виробництва льоду і холодильної техніки, а також транспортування з’явилася можливість перевозити рибу на великі відстані, через кордони і реалізувати її в більш широкому асортименті.

У країнах з більш розвиненою економікою переробка риби диверсифікувалася, зокрема, за рахунок виробництва продуктів з високою доданою вартістю, таких як готові до вживання страви. У розвинених країнах частка замороженої риби, призначеної для споживання людиною, зросла з 27% в 1960-і роки до 43% в 1980-і роки і в 2018 році досягла рекордного рівня (58%), а частка обробленої риби знизилася з 25% в 1960-і роки до 12% в 2018 році.

У багатьох країнах, що розвиваються рибопереробна промисловість поступово переходить від традиційних методів до більш сучасних технологій, які забезпечують різну ступінь обробки з метою тривалого зберігання: сушена, солона, в розсолі, ферментована, копчена і таке інше, з підвищенням вартості товарі.

Ці методи залежать від товару і його ринкової вартості. Так, в країнах цієї категорії збільшилася частка призначеної для споживання людиною замороженої риби (в 1960-х роках вона становила 3%, в 1980-х – 8%, а в 2018 році досягла 31%), а також частка пресервів та готової до вживання риби (з 4% в 1960-х роках до 9% в 2018 році). При цьому в країнах, що розвиваються скоротилася частка риби, що переробляється такими методами (особливо широко поширеними в Африці і Азії), як засолювання, ферментація, сушка та копчення. Якщо в 1960-і роки вона становила 29%, то в 2018 році – всього 10% від загального обсягу риби, призначеної для споживання людиною. При цьому населення країн, що розвиваються, як і раніше в основному набуває рибу в живому або свіжому вигляді, незабаром після вивантаження улову або після вилову на підприємствах аквакультури, хоча цей показник і скоротився з 62% в 1960-х роках до 51% у 2018 році.

Особливу перевагу рибі, яка реалізується в живому вигляді, віддається в Східній і Південно-Східній Азії і на ринках інших країн, в основному в громадах іммігрантів з Азії.

У Китаї і ряді країн Південно-Східної Азії жива риба продається і обробляється вже більше 3000 років, причому найчастіше вона як і раніше реалізується з використанням традиційних методів, які ніяк не регулюються офіційно. При цьому дистрибуція і перевезення живої риби можуть бути пов’язані з проблемами, пов’язаними з необхідністю забезпечувати відповідність жорстким медичним нормам, стандартам якості, а також вимогам, що стосуються благополуччя тварин (особливо в Європі і Північній Америці). Разом з тим завдяки розвитку логістики та технологій обсяг реалізації живої риби в останні роки продовжував зростати.

Харчові властивості і переробка. Харчові властивості риби можуть варіюватися в залежності від способу її переробки і приготування. Нагрівання риби (в цілях стерилізації, пастеризації, гарячого копчення або приготування) знижує вміст в ній термолабільних поживних речовин; однак при приготуванні концентрація ряду поживних речовин може і збільшуватися, що пов’язано зі зниженням відносної вологості продуктів. Вплив нагрівання та інших процесів на поживні властивості риби може знижуватися за рахунок впливу ряду хімічних речовин – як натуральних (наприклад, деяких складових диму), так і штучних (наприклад, антиоксидантів). Найменш значний вплив на поживні властивості риби надають охолодження і заморожування.

Рибне борошно і риб’ячий жир. Як вказувалося вище, значна частка продукції світового рибальства переробляється в рибну муку і риб’ячий жир. Рибне борошно – багатий білками продукт, на вигляд нагадує борошно, який виходить за допомогою розмелювання і сушки цільної риби і її окремих частин. Для отримання риб’ячого жиру варена риба пресується, і отримана субстанція піддається центрифугуванню. Рибне борошно і риб’ячий жир можуть проводитися з цільної риби, рибних відходів і інших побічних продуктів переробки риби. Для їх виробництва використовується цілий ряд видів риби, в основному малі пелагічні види, зокрема, значні обсяги перуанського анчоуса. Обсяги виробництва рибного борошна і риб’ячого жиру залежить від вилову відповідних видів, особливо перуанського анчоуса: на чисельність запасів і, як наслідок, обсяг видобутку цієї риби впливає “Ель-Ніньо” (Південна осциляція).

Впровадження передових методів управління та схем сертифікації дозволило обмежити нестійкий промисел видів, що виловлюються для виробництва рибного борошна. У 1994 році обсяг риби, використовуваної для переробки в рибну муку і риб’ячий жир, досяг піку (понад 30 млн тонн), після чого став знижуватися і в 2014 році склав менше 14 млн тонн. У 2018 році цей показник зріс до рівня приблизно 18 млн тонн, причиною чого стало збільшення вилову перуанського анчоуса.

Скорочення пропозиції супроводжувалося зростанням попиту, пов’язаного з швидким розвитком аквакультури, і, як наслідок, підвищенням цін на рибну муку і риб’ячий жир. Все більше рибного борошна і риб’ячого жиру проводиться з побічних продуктів рибопереробки. Підраховано, що в даний час вони використовуються для виробництва 25-35% рибного борошна і риб’ячого жиру. По регіонах ця частка неоднакова. Наприклад, в Європі вона досить висока – 54% від загального обсягу виробництва. Виготовлена ​​з них рибне борошно буде відрізнятися від цільної риби по живильній цінностям. Вона буде містити менш білка, але більше мінералів і амінокислот. Рибне борошно і риб’ячий жир, як і раніше вважаються найбільш поживними елементами раціону штучно вирощуваної риби і основним джерелом жирних кислот омега-3. Але при цьому спостерігається однозначна тенденція до скорочення їх частки в складі комбінованих кормів для культивованої риби, що в значній мірі обумовлено коливаннями обсягів їх пропозиції і вартості, а також постійним підвищенням попиту на них з боку підприємств – виробників кормів, які все частіше включаються в раціон риби лише на окремих етапах виробництва, наприклад, для годування малюків в інкубаторах, при вирощуванні маточного стада і при заключній годівлі.

Наприклад, їх частка в складі раціону штучно вирощуваного атлантичного лосося часто не перевищує 10% . Рибний жир – найбагатший з доступних для людини джерел довголанцюжкових поліненасичених жирних кислот (ПНЖК), що виконують цілий ряд найважливіших для здоров’я функцій. Однак, згідно з підрахунками Організації з морським інгредієнтам (ІФФО), приблизно 75% річного обсягу виробленого риб’ячого жиру до сих пір направляється на виробництво кормів для аквакультурного риби (Auchterlonie, 2018).

Оскільки обсяги виробництва рибного борошна і риб’ячого жиру і ціни на них непостійні, багато дослідників шукають альтернативні джерела ПНЖК. В якості таких джерел, зокрема, розглядаються запаси морського зоопланктону, в тому числі антарктичного криля (Euphausia superba) і каланус (Calanus finmarchicus), але залишаються побоювання, пов’язані з впливом на морські харчові ланцюги. Зокрема, крилеве жир реалізується як харчова добавка для людини, а крилеве борошно застосовується у виробництві певних кормів для аквакультури.

Однак існують практичні проблеми, що стосуються переробки цієї сировини, зокрема, в зв’язку з необхідністю зниження вмісту в ньому фтори дів. Крім того, вартість продуктів із зоопланктону занадто висока для того, щоб використовувати його в якості жирового або білкового компонента кормів для риб.

Рибний силос, багатий гідролізатом білка – більш дешева альтернатива рибного борошна і риб’ячого жиру. Він все ширше використовується в якості кормової добавки не тільки в аквакультурі, а й у виробництві кормів для домашніх тварин.

Використання цього продукту, одержуваного шляхом обробки сировини кислотою і природного гідролізу білка, допомагає покращувати ріст і знижувати смертність риб.

Використання побічних продуктів. Зростання обсягів рибопереробки веде до збільшення кількості побічних продуктів, які можуть становити до 70% переробленої риби. У минулому вони часто прямували в відходи, використовувалися безпосередньо як корм для риби, що розводиться в аквакультурі, худоби, хутрових звірів і свійських тварин або знаходили застосування у виробництві силосу і добрив. Але протягом останніх двадцяти років увага приділяється іншим варіантам використання побічних продуктів рибопереробки, так як вони можуть бути важливим джерелом поживних речовин і завдяки розвитку технологій можуть використовуватися більш ефективно.

Утворення великої кількості побічних продуктів переробки веде до серйозних екологічних та технічних проблем, так як вони мають високу мікробну і ферментну навантаження і швидко розкладаються, а то й обробляти або не зберігати їх належним чином. Таким чином, для подальшої переробки їх необхідно своєчасно збирати і обробляти. У число побічних продуктів, як правило, входять голова (9-12% загальної ваги риби), нутрощі (12-18%), шкіра (1-3%), кістки (9-15%) і луска (близько 5%) . Побічні продукти переробки риби знаходять широке застосування. Голови, хребти, обрізки філе і шкіру можна використовувати безпосередньо в їжу або для приготування рибної ковбаси, паштетів, пирогів, закусок, желатину, супів, соусів та інших продуктів для споживання людиною.

У ряді країн дрібні рибні кістки з невеликою кількістю м’яса вживаються як закуска. Крім того, побічні продукти йдуть на виробництво кормів (не обов’язково у вигляді рибного борошна або риб’ячого жиру), біопалива і біогазу, дієтичних продуктів (хітозану), фармацевтичних препаратів (масел – джерел омега-3), натуральних барвників, косметики і альтернатив пластику, а також використовуються в інших промислових процесах.

З рибних відходів можна отримувати ферменти і біоактивні пептиди для виробництва рибного силосу, кормів для риби або рибного соусу. Зростає попит на протеолітичні ферменти, які можна виділяти з нутрощів риби; вони широко застосовуються в шкіряної, харчової та фармацевтичної промисловості, у виробництві миючих засобів, а також в процесах біоремедіації.

Риб’ячі кістки – не тільки джерело колагену і желатину; вони багаті кальцієм і іншими мінеральними речовинами, включаючи фосфор, які можуть бути включені до складу харчових продуктів, кормів і харчових добавок. Присутні в риб’ячих кістках фосфати кальцію, в тому числі гідроксиапатит, допомагають відновлювати кісткову тканину після серйозних травм і хірургічних операцій. Колаген використовується для виготовлення їстівних упаковок, косметики і біомедичних матеріалів, що застосовуються в фармацевтиці. Риб’ячий желатин – альтернатива бичачому желатину; він здатний стабілізувати емульсії навіть після зміни температури, концентрації солі і кислотності. Риб’яча шкіра, особливо шкіра великих риб, служить сировиною для виробництва желатину, а також для виготовлення одягу, взуття, сумочок, гаманців, ременів і інших виробів.

Антифризні білки, отримані з тканин шкіри полярних риб, можуть використовуватися для того, щоб скоротити збиток, що наноситься м’ясу при його зберіганні в замороженому вигляді. Завдяки своїм антигрибковим і антибактеріальним властивостям епідерміс і епідермальна слиз, печінку, кишечник, шлунок і зябра ряду видів риб, а також кров і панцир ряду ракоподібних можуть виступати як бар’єр для інфекцій.

Широке застосування знаходять побічні продукти переробки не тільки пелагічних риб, але і ракоподібних і двостулкових молюсків; їх використання не тільки підвищує цінність цих продуктів, але і допомагає вирішувати проблеми утилізації відходів, викликані низьким темпом природного руйнування раковин.

Хітин – полісахарид, одержуваний з відходів раковин ракоподібних, – може використовуватися як джерело антимікробних речовин. Його використовують в самих різних областях, наприклад, для очищення стічних вод, виготовлення косметики, предметів особистої гігієни, продуктів харчування, напоїв, агрохімікатів і фармацевтичних препаратів.

Крім того, у відходах переробки ракоподібних містяться барвники, такі як астаксантин і його ефіри, β-каротин, лютеїн, астацин, кантаксантин і зеаксантин. Деякі з цих речовин мають антиоксидантний ефект і є провітамінами вітаміну А; ці властивості дозволяють застосовувати їх у медичній і біомедичної промисловості.

Черепашки двостулкових молюсків, таких як мідії та устриці, можна переробляти в карбонат кальцію і оксид кальцію – хімічні сполуки, широко використовувані в промисловості. Крім того, вони використовуються для виготовлення косметичних засобів і препаратів традиційної медицини (перловий порошок), кальцієвої добавки для відгодівлі худоби (черепашковий порошок), а також в декоративно-прикладному мистецтві і ювелірній справі.

 

Ведуться активні дослідження інших морських організмів, які можуть бути джерелом нових сильнодіючих речовин. Зокрема, з морських губок, ціанобактерій і покривників виходять речовини, використовувані при лікуванні онкологічних захворювань.

З отрути равликів-конусів витягають зіконотід, потужне болезаспокійливий засіб, а з морської губки виготовляють противірусний препарат відарабін.

Ці сполуки синтезуються хімічним способом. В даний час досліджується можливість розведення з такими ж цілями ряду видів губок.

В Азії морські водорості та інші водні рослини вживаються в їжу вже багато століть, а в даний час вони виявилися в центрі уваги в багатьох країнах як екологічно чистий продукт, багатий поживними речовинами, такими як йод, залізо і вітамін А. Морські водорості, як правило, у вигляді сухих порошків, використовуються в якості кормових добавок, інгредієнтів косметичних засобів, замінників певних складових раціону і харчових добавок і піддаються промисловій переробці з метою отримання загусники – альгінату, агар-агар і каррагинану . Морські водорості можуть використовуватися і в медицині для лікування дефіциту йоду і як глистогінні засоби.

Дослідники вивчають можливість використання морських водоростей в якості замінника солі і в промисловому виробництві біопалива.

Втрати і псування харчової продукції – це серйозна загальносвітова проблема, вирішення якої передбачено завданням 12 ФАО.

Найважливішими умовами запобігання втрат і псування і збереження якості риби є належне поводження з нею, дотримання санітарно-гігієнічних норм і забезпечення безперервності холодильного ланцюга на всіх етапах – від вилову до споживання.

За оцінками, в секторі рибальства і аквакультури щорічно втрачається або піддається псуванню близько 35% виловленої риби. У більшості регіонів світу загальний обсяг втрат і псування риби становить 30-35%. Найвищий обсяг псування зареєстрований в Північній Америці і Океанії, де на етапі споживання викидається приблизно половина виловленої риби.

В Африці і Латинській Америці головними причинами втрат є незадовільне функціонування об’єктів інфраструктури і недостатні знання і досвід в області виробництва пресервів; найменше риби (менше 30% від загального обсягу втрат) викидається в Латинській Америці.

Втрати риби, як за кількістю, так і за якістю, обумовлені неефективністю виробничо-збутових ланцюжків. Незважаючи на технічний прогрес та інновації, в багатьох країнах, особливо найменш розвинених, відсутні необхідні об’єкти інфраструктури та служби і не впроваджені практичні методи належного поводження з рибою на борту і після вивантаження, а також збереження її якості.

Іншими серйозними проблемами є відсутність доступу до електроенергії, питної води, дорогах, льоду, холодильним складах і рефрижераторів.

Для відчутного скорочення втрат риби і відходів необхідні відповідні заходи політики, нормативні механізми, нарощування потенціалу, послуги та інфраструктура, а також фізичний доступ до ринків. Важливо розуміти, як різні фактори взаємодіють в конкретному контексті.

У секторі рибальства прикладом псування продукції є ситуації, коли риба викидається за борт в море – таке явище називається “викидами”. Втрати харчової продукції – це зниження її кількості або якості в результаті рішень і дій постачальників, за винятком підприємств роздрібної торгівлі та служб громадського харчування, а також споживачів.

Зниження якості харчових продуктів, як правило, призводить до зниження їх живильним і економічної цінності і робить їх небезпечними. Слід підкреслити, що скорочення втрат і псування риби сприяє зниженню навантаження на рибні запаси, підвищенню стійкості ресурсів і зміцнення продовольчої безпеки.

А де ж наші рибопереробні заводи?

Там де і риба, якої поки що немає!

 

 

Мегалодон

Ветеран галузі рибного господарства

Схожий пост

Торгівля продукцією промислового рибальства та аквакультури (по матеріалах ФАО 2022 р.) (Частина 2)

Створено - 14.02.2023 0
  Торгівля продукцією промислового рибальства та аквакультури (по матеоіалах ФАО 2022 р.) (Частина 2) Торгівля може впливати на продовольчу безпеку чере зрізні…

Що робити новому керівництву Держрибагентства для забезпечення сталого розвитку галузі рибного господарства України (Частина 11 – логістика, торгівля)

Створено - 18.05.2020 0
Що робити новому керівництву Держрибагентства для забезпечення сталого розвитку галузі рибного господарства України (Частина 11- логістика, торгівля) Новому керівництву Держрибагентства…