Технологічні втрати комбікорму, годування коропа в ставках, басейнах, садках, УЗВ (Частина 53)

Опубліковано at 17.05.2023
2715 0

 

Технологічні втрати комбікорму, годування коропа в ставках, басейнах, садках, УЗВ (Частина 53)

Мінімальний рівень втрат комбікормів, які неминучі за дотримання нормативної технології годівлі риб у ставках, що забезпечує нормативну рибопродуктивність, відноситься до технологічних втрат. Вони обумовлені агрегатним станом комбікорму, якістю його виготовлення, а також досконалістю використовуваної технології годівлі.

Технологічні втрати характеризують той мінімальний надлишок комбікорму, який необхідно додатково внести у ставок для того, щоб риби споживали його нормативну кількість. Частина технологічних втрат, що з якістю виготовлення гранул та його агрегатним станом, змінюється у межах. Так, гранули сухого пресування рецептів К-110, К-111 та інших водостійкістю 15 хв втрачають у воді в середньому 10-15% первісної маси, а розсипний комбікорм – 30-35%. Втрати комбікорму, що складається із суміші гранул та розсипу, пропорційні їх співвідношенню.

Втрати комбікормів після екструзії та експандування можуть бути знижені до 5%. Втрати, пов’язані з особливостями харчування коропів, для гранул сухого пресування при оптимальних термінах поїдання та температурі до 18 ° С становлять близько 10%, при вищій температурі – 15-20% від внесеного. Загальна величина технологічних втрат комбікорму може коливатися у досить широких межах – від 20 до 50% залежно від описаних умов.

Непродуктивні втрати комбікорму під час годування коропа в ставках. До них відносять втрати, пов’язані з похибками у технології годівлі риб. Їх можна усунути шляхом зміни технології годівлі, зокрема за рахунок застосування оптимальної системи нормування та корекції кількості корму, що задається в залежності від динаміки кисневого і температурного режимів, а також використання раціональних способів внесення комбікорму, режимів його роздачі та ретельного контролю за поїданням.

Годування риб в умовах індустріальних господарств. В даний час в нашій країні основна кількість промислово вироблених комбікормів призначається для вирощування коропів у ставках. Обсяг випуску вітчизняної кормової продукції для індустріальної аквакультури невеликий і відповідає потребам рибних підприємств. На сьогоднішній день комбікорми для молоді найбільш цінних видів риб та старшого віку – лососевих та осетрових, переважно закуповуються за кордоном – у Данії, Фінляндії, Німеччині, Голландії.

Імпортні корми в основному дають хороший результат, насамперед завдяки високій та стабільній якості вихідної сировини та прогресивної технології виготовлення.

Разом з тим є випадки постачання з-за кордону недоброякісної продукції зі строком зберігання, що містить окислені жири та інші токсичні речовини. Нерідко виникають затримки у доставці кормової продукції через труднощі митного оформлення вантажу.

Не виключені заборонені заходи на імпорт комбікормів, що накладаються органами ветеринарного нагляду, як це мало місце у зв’язку із захворюванням на “коров’ячий сказ”.

По рибоводно-биологическому ефекту вироблені в Україні комбікорми поступаються аналогічної продукції провідних іноземних фірм. Основні причини недостатньої конкурентоспроможності вітчизняних комбікормів пов’язані з низькою якістю вихідної сировини, насамперед рибного борошна, припиненням випуску деяких високоефективних кормових компонентів, що вироблялися мікробіопромом, відсталістю матеріально-технічної бази, недосконалістю технології кормовиробництва, а також відсутністю належного контролю за якістю сировини та параметром на комбікормових заводах.

 

Годування коропів у басейнах та садках. Як було показано вище, короп при вирощуванні в ставках частково задовольняє харчові потреби за рахунок споживання природної кормової бази. За індустріальних форм аквакультури риби практично позбавлені такої можливості. У зв’язку з цим комбікорми для коропа при вирощуванні в басейнах і садках повинні містити збільшену кількість протеїну, енергії та вітамінів та бути більш повноцінними за їх якісним складом.

Через підрив сировинної бази та припинення випуску паприну – одного з основних джерел білка, а також гаприну та інших продуктів мікробіосинтезу, ці корми було знято з виробництва.

У різних співвідношеннях до рецептів комбікормів включаються: рибне і м’ясо-кісткове борошно, продукти переробки олійних культур, кормові дріжджі, зернові культури, рослинна олія, моно або дикальційфосфати, полівітамінний премікс ПК-П.

Комбікорми виробляються способом екструдування у вигляді гранул, що плавають або повільно, розмір яких встановлюється відповідно до маси риб.

У свій час було освоєно у виробництві продукційний комбікорм К-ЗМ для тепловодного корівництва. Він не містив рибного борошна і включав мінімальну кількість (5%) сировини тваринного походження, зокрема м’ясо-кісткового борошна.

Зважаючи на особливості метаболізму у риб у холодну пору року та зниження активності амілолітичних ферментів цілком імовірна доцільність збагачення комбікормів ліпідами, що, проте, потребує проведення спеціальних досліджень.

Норми годівлі. У період оптимальних температур для годування молоді коропа масою до 20 г добові норми встановлюють залежно від риб. Корм видають порціями протягом світлого часу доби з періодичністю один раз на годину. Величина добового раціону для коропів масою понад 20 г становить від 0,8 до 8,5% від маси тіла, періодичність роздачі корму – від 4 до 8 разів на день.

У зимовий період при температурі води 5-6 ° С годування коропа не припиняють. При знижених температурах води немає необхідності використовувати високобілкові комбікорми. Досить застосовувати стандартні корми для вирощування коропа в ставках, або спеціальні типу КТМ, та інші, засновані на рослинній сировині, або зерносуміші. Добовий раціон у період має забезпечувати лише підтримуючий обмін і становити 0,1-0,2%. При підвищенні температури до 8° норму годування збільшують до 0,2-0,5% від маси риб; при температурі 9-10 ° С – до 1%; при температурі 11-12 ° С – до 1,5%. Комбікорм задають 2-3 десь у день.

(Дивіться далі частину 54)

Мегалодон

Ветеран галузі рибного господарства

Схожий пост

Що робити новому керівництву Держрибагентства для забезпечення сталого розвитку галузі рибного господарства України (Частина 4 – аквакультура, індустріальні рибні господарства).

Створено - 16.05.2020 0
  Що робити новому керівництву Держрибагентства для забезпечення сталого розвитку галузі рибного господарства України (Частина 4 – аквакультура, індустріальні рибні…

Рибні комбікорми: м’ясо-кісткове та кров’яне борошно (Частина 30)

Створено - 25.04.2023 0
Рибні комбікорми: м’ясо-кісткове та кров’яне борошно (Частина 30) М’ясо-кісткове борошно. При виготовленні комбікормів цей вид борошна є найбільш доступною і часто вживаною сировиною…

Продукція аквакультури (по матеріалах ФАО 2022 р.) (частина 1)

Створено - 07.02.2023 0
    Продукція аквакультури (по матеріалах ФАО 2022 р.) (частина 1) До 2022 р. показники та динаміка виробництва продукції аквакультури продовжували зростати, незважаючи на поширення посвітові…

Ефективність використання речовин та енергії корму рибами (Частина 47)

Створено - 11.05.2023 0
Ефективність використання речовин та енергії корму рибами (Частина 47) Коефіцієнти ефективності використання корму в організмі риб. Характеризують ту частину поживних речовин…