Перетравність жирів у риб (Частина 10)

Опубліковано at 04.04.2023
449 0

Перетравність жирів у риб (Частина 10)
Жири, як і білки, ставляться до легкопереваримым речовин. У разі оптимального вмісту в кормі коефіцієнти їхньої перетравності дуже близькі до показників для білка або навіть трохи перевищують їх. Наприклад, якщо рівень жирів у кормі для форелі в межах оптимуму (9,5-43%) або вище, коефіцієнти перетравності мають високі та близькі між собою значення (86-90%).

При цьому вони залежать від вмісту жиру в раціоні. У разі нестачі жирів у кормі у риб включається механізм ендогенної екскреції, і в травний тракт надходять у розщепленому вигляді запасні та тканинні ліпіди. Частково вони виділяються з екскрементами і в результаті коефіцієнти “видимої” перетравності можуть наближатися до нуля або мати негативні значення, що означають екскрецію.

У коропів в окремих випадках (наприклад, при вмісті жирів у деяких злаках та інших видах сировини у кількості 2,0-2,5%) спостерігається настільки значна екскреція ендогенних ліпідів з фекаліями, що вона повністю маскує резорбцію харчових жирів.

При рівні жирів, близькому до оптимального, їхня перетравність у коропів також досягає 80-90% і більше. Відомостей про перетравність загальних ліпідів основних компонентів комбікормів у риб досить багато. В той же час дані про доступність окремих фракцій вкрай обмежені. У форелі перетравність таких фракцій ліпідів, як тригліцериди, фосфоліпіди і стерини, як правило, вище, ніж загальних ліпідів, а ефірів стеринів – в окремих випадках нижче. Ще більш обмежені відомості про жирні кислоти.

У райдужної форелі доступність різних жирних кислот (14:0; 16:0; 16:1; 18:1; 20:1; 20:5; 22:6) у діапазоні вміст загальних ліпідів у дієті від 8 до 16% досягає 88-100% при перетравності загальних ліпідів 87-91%.

У той же час у форелі, що харчувалася кормами з добавками жирів різного походження, було встановлено залежність доступності окремих жирних кислот від якості жиру та мононенасичені (16:1,18:1) жирні кислоти комбікормів з добавками риб’ячого жиру, соняшникової олії та свинячого сала мали показники доступності нижче, ніж загальні ліпіди, а екскреція в кишечник ендогенних лінолевої та ліноленової кислот значно перевищувала їх кількість, що надійшла з кормом.

У той же час доступність жирних кислот рибного борошна, виготовленого за різними технологіями, мала дуже високі значення. Виявилася тенденція до підвищення доступності жирів зі збільшенням у їх молекулі числа вуглецевих атомів та кількості подвійних зв’язків.  Найменшою доступністю для лососевих володіють тверді жири з високою точкою плавлення, що містять велику кількість насичених жирних кислот. При чому залежність їх перетравності від температури найбільш виражена.

Рослинні жири, у складі яких переважають моноєнові та полієнові кислоти, мали найвищі коефіцієнти перетравності, які слабко залежали від температури.

(Дивись далі Частину 11)

Мегалодон

Ветеран галузі рибного господарства

Схожий пост

Технологія екструдування (Частина 44)

Створено - 08.05.2023 0
Технологія екструдування (Частина 44) Екструзія (extruding) – вологе пресування з вибухом. Технологічний процес полягає у гідробаротермічній обробці сировини, коли кормова маса…

Газопузырьковая болезнь рыб (ГПБ)

Створено - 03.04.2020 0
Газопузырьковая болезнь рыб (ГПБ) Обсудим очень важную тему для всех рыбоводов, которые занимаются интенсивным выращиванием ценных видов рыб (осетровые, форель,…

Відтворення осетрових риб (Частина 2)

Створено - 13.03.2023 0
Відтворення осетрових риб (Частина 2) ДУ «Виробничо-експериментальний Дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод ім. академіка С.Т. Артющика» був побудований ще в минулому столітті за…