Доля поживних речовин після всмоктування травною системою риб (Частина 6)

Опубліковано at 04.04.2023
173 0

Доля поживних речовин після всмоктування травною системою риб (Частина 6)

З клітин кишкового епітелію нутрієнти надходять у кровоносні та лімфатичні капіляри. З кровоносних капілярів вони переносяться до печінкової вени і доставляються в печінку, звідки після різних перетворень або без них за кровоносною системою надходять у тканини. У печінку потрапляє до половини моносахаридів, що всмокталися у кишечнику. Одна частина моносахаридів йде на синтез глікогену, а інша поставляється в тканини організму для використання з енергетичною метою. У вигляді амінокислот до печінки надходить близько 90% білків, гідролізованих у травному тракті.

Одна частина білків у вільному стані постійно циркулює у плазмі крові, формуючи пул вільних амінокислот, інша частина перетворюється на клітини організму, де синтезуються специфічні білки тканин. Деяка кількість білка затримується у печінці, і з нього утворюються білки крові. Печінка відіграє велику роль у дезамінуванні надлишкових харчових амінокислот, перетворюючи їх на аміак, сечовину, сечову кислоту та інші продукти розпаду азотовмісних речовин, які надходять у кров і далі екскретуються з організму через органи виділення. Тут же здійснюються й інші перетворення амінокислот (трансамінування, декарбоксилювання). Вуглецеві залишки амінокислот (кето та оксикислоти) використовуються для синтезу вуглеводів та жирів. У циркулюючу кров амінокислоти надходять із усіх органів, де вони безперервно звільняються внаслідок розпаду тканинних білків.

У той же час усі тканини поглинають амінокислоти через міжклітинну рідину і використовують їх для побудови своїх специфічних білків та інших азотовмісних елементів. Внаслідок цих протилежно спрямованих процесів вміст амінокислот у крові підтримується на відносно постійному рівні, з них формується так званий пул вільних амінокислот – один із найважливіших елементів підтримки гомеостазу в організмі.

З харчових жирів печінка синтезує та накопичує специфічні для організму ліпіди, продукує та регулює виділення в кров ліпідів плазми, а також впливає на розміщення жирів в організмі шляхом мобілізації тканинних запасів. Ліпіди, які надходять з кишечника в лімфу і минають печінку, не піддаються перебудові та у незміненому вигляді відкладаються у жирових депо різних тканин.

У печінці відбувається знешкодження отруйних речовин, що утворюються в процесах обміну, а також отрут, що потрапляють із їжею, які у неактивному стані виділяються разом із жовчю.

(Дивись далі Частину 7)

Мегалодон

Ветеран галузі рибного господарства

Схожий пост

Корми для риб (зерно бобових культур, люпин, горох, макухи, шроти, соняшникова лушпайка) (Частина 18)

Створено - 13.04.2023 0
Корми для риб (зерно бобових культур, люпин, горох, макухи, шроти, соняшнимкова лушпайка) (Частина 18) Насіння бобових характеризується високим рівнем сирого…

Вирощування осетрових (Частина 3)

Створено - 14.03.2023 0
Вирощування осетрових (Частина 3) Водопостачання пыдприэмства може бути самопливним чи механічним.При механічному водопостачанні час роботи насосних станцій слідуєприймати із розрахунку 20…